Anca Gheorghică Anca Gheorghică 28 februarie 2014
Asistăm în prezent la ceea ce a fost calificat ca marele bazar mondial - un sistem concurențial cu o putere de cumpărare care stagnează sau se reduce și o publicitate omniprezentă care îndeamnă consumatorii să caute în mod sistematic cele mai mici prețuri. Managerii centrelor comerciale din toate sectoarele (fie de distribuție largă sau de lux) căută necontenit să aducă produsele la prețuri mici pe care le caută clienții (sau pe care publicitatea îi determină să le caute). Cumpărăturile de produse fabricate în cea mai mare parte în țări din lumea a treia favorizează din ce în mai mult delocalizarea, antrenând astfel creșterea șomajului și scăderea puterii medii de cumpărare, de unde o cerere reînnoită a prețurilor scăzute și crearea unei spirale vicioase cu o cadență sporită.

O condiție pentru garantarea bucuriei de trăi, a calității timpului liber, pentru întreținerea frumosului în spațiile culturale sau pentru consolidarea relațiilor interumane, este și scăderea tempo-ului vieții. Pornind de la această premiză, un număr sporit de persoane văd în patima pentru viteză o daună adusă naturii umane și mediului înconjurător (natural sau antropic).

Cei mai mulți gânditori și filosofi considerau că moderarea este calea de urmat pentru atingerea fericirii. Socrate prezenta logica sărăciei voluntare ca o alegere servind deopotrivă binelui personal și celui social și care, cu înțelepciune și bun simț, convertește precaritatea și privarea în bogăție potențială. Platon indica faptul că libertatea se găsește în limitarea voluntară a nevoilor. Pentru Aristotel sau Thomas d'Aquino, austeritatea - termen a cărui semnificație a fost alterată, dobândind un sens negativ – a marcat temelia prieteniei.

Mădălina Iordăchescu Mădălina Iordăchescu 21 noiembrie 2013
Curtea unui centru de recuperare a copiilor cu handicap sever din Iaşi este mai bogată acum, după ce sâmbătă, 16 noiembrie, un grup de voluntari au contribuit la dezvoltarea unei grădini de care vor beneficia copiii.

Adi Adi 27 ianuarie 2010
Masa critică în ianuarie 2010